2014-October-20

Vegetarisk lasagne


Autumn

Hösten är här! Det kanske  bara är jag som jublar men jag gillar verkligen hösten. Det är fuktigt och lite kallt och vackert. Just nu ösregnar det också, kan ju knappast bli bättre ;-)

Kakelugnarna är preppade med ny kakelugnslera, vedförrådet påfyllt och nya varma tofflor införskaffade. Jag tror vi är redo för vintern. Säger jag nu haha!
Får väl se sen när/om termometern visar -20. Nåja. Jag hoppas på mycket snö. Får väl se om jag får som jag vill :)

Dendrobium

En uppdatering om den lilla orkidén måste ju givetvis få plats också. Den blommar fortfarande och har fått nya skott.
Dendrobium


Lasagne. Det är vad det blir i bloggen idag ;-) Vegetarisk sådan. Lasagne är ju tacksamt att laga, svårt att misslyckas med och är något de flesta tycker om.

Veggie Lasagna


Jag har kokat tomatsåsen själv men orkar man inte det så går det såklart prima med färdigköpt (skulle välja Dolmios ekologiska, den är jättegod!).
Lasagnen blir nästan ännu godare om den får stå till sig en dag i kylskåp.

Veggie Lasagna


Det blir allt färre kötträtter här hemma och det avspeglas ju såklart i bloggen. Den här sidan fungerar ju till stor del som min egna receptsamling så jag lägger såklart enbart upp recept jag själv använder och tycker om.
Jag har förresten lite funderingar på att ta mig i kragen och göra sajten mer mobilvänlig, är det något nån skulle uppskatta?

Veggie Lasagna


Jag tycker det är trist att många verkar ha en så dålig bild av vegetarisk mat. Att man inte blir mätt, att det är smaklöst, näringsfattigt, funkar inte om man tränar osv osv. Det är ju precis tvärt om, himla frustrerande ;-)
Jag kan ju till viss del hålla med, åtminstone fram till ett par år sedan tycktes alla vego-rätter smaka grönsaksbuljong (selleri) eller typ kanel. Blurk.
Jag ska inte klaga, det dyker faktiskt upp allt mer bra vego-recept i tidningar, bloggar och böcker.
Alltså, jag är inte vegetarian. Jag äter(KRAV/eko-)kött eller vilt, men inte så mycket oftare än en gång i veckan, om ens det.
Fisk är ju en favorit men jag tycker det är svårt att tillaga, får öva lite till innan jag lägger upp recepten här...
Så det blir ju till att ha en hög med bra vego-recept tillgängliga  ;-)



Vegetarisk Lasagne
ca 6 portione


1 zucchini, skivad
450 gram ricotta
1 ägg
1 näve färsk basilka, hackad
5 dl tomatsås (se recept nedan eller använd färdigköpt)
salt & mald svartpeppar efter smak (ca 1krm av varje)
9 färska lasagneplattor
300 gram hackad spenat, tinad
1 dl riven parmesan
1 dl riven mozzarella

Tomatsås
2 msk rapsolja (eller oliv)
1 liten gul lök, finhackad
2 burkar konserverade plommontomater (eller krossade tomater)
4 msk vitt vin (gärna torrt)
2-4 vitlöksklyftor, finhackade
en näva persilja, finhackad
1 nypa strösocker eller efter smak
1 nypa cayennepeppar
1 näve färsk basilka, finhackad

Tomatsås
Värm oljan i en kastrull över medelhög värme. Fräs löken tills den är mjuk.
Tillsätt tomaterna (med spad), vin, vitlök, persilja, socker och cayennepeppar.
Låt puttra på svag värme i ca 1 timmme. Smaka av med lite salt och justera eventuellt kryddningen efter smak.
Tillsätt den hackade basilikan.


Lasagne
Sätt ugnen på 175 grader, med ett galler i mitten. Smörj en ugnsform (ca 20x30cm).
Hetta upp lite olja i en stekpanna, stek zucchinin på båda sidor tills den mjuknar och får lite färg. Ställ åt sidan.
Blanda ricotta, ägg, basilika, salt och peppar i en bunke.
Lägg tre lasagneplattor i botten på formen, täck med ett lager tomatsås (ca 1/3-del).
Bred över hälften av ricottablandningen, spenaten,  zucchinin och parmesanosten.
Lägg på ytterligare tre lasagneplattor och resten av ricottan, spenaten, zucchinin och parmesanen.
Avsluta med ett lager lasagneplattor och tomatsås. Strö över mozzarellan.

Täck med folie och grädda i ca 25 minuter, ta sedan bort folien och grädda ytterligare 20 min eller tills
ytan fått fin färg.
Ta ut och låt vila en stund innan servering.
Servera med en sallad och lite riven parmesan.









RSS