2011-June-18, Skrivet av Charlotte

Water dumplings

Water dumplings



Jag är jättebra på att beställa hem mängder med böcker och då även kokböcker förstås...
En av de senaste i bokhyllan är Asian Dumplings, som innehåller mängder med recept på olika typer av...dumplings.

De gör sin egen dumplingdeg i boken men jag fuskade och köpte färdig. Det finns i de flesta asiatiska matbutikers frysdisk, oftast i 30-pack.
Köper man färdig deg så är det här en riktigt snabblagad middag eller förrätt.

Det går också jättebra att göra klart dumplingsen och frysa dem råa för att sedan ta fram och koka dem vid ett senare tillfälle.
Frys dem först på ett bakplåtspapper och lägg ihop dem i påsar först när de är genomfrysta, annars klibbar de bara ihop...
Låt halvtina innan de kokas, annars riskerar de att spricka.

Water dumplings


Så fort man fått in snitsen på att vika ihop dumplingsen går det hur snabbt som helst.
Skillnaden mot "vanliga" dumplings är att de inte steks innan de kokas eller ångas. De kokas i vatten och när de är klara flyter de upp till ytan och är bara att fiska upp med en hålslev, enklare blir det väl knappast?

Videon nedanför är en bra guide för hur de kan vikas.



Water dumplings


Eftersom rättika är en av mina favoritgrönsaker så fick den också vara med på bild... Vill man ha ett kryddigare tillbehör är ju rädisor ett bra alternativ.
Såsen är sojabaserad med vitlök och ingefära.



Water dumplings med fläskfärs och savoykål
(ca 30 dumplings, receptet kommer från Asian Dumplings)


Dumplings
ca 5dl finhackad savoykål
1 tsk salt
1 msk färskriven ingefära
0.5 dl hackad salladslök
300 gram fläskfärs
1 krm svartpeppar
0.75dl kycklingbuljong
1.5 msk ljus soja
1 msk Shaoxing wine (byt ut mot t.ex. en torr sherry om du inte hittar Shaoxing)
1 msk rapsolja
1.5 msk sesamolja

30 dumplingplattor

Dipsås
0.75 dl ljus soja
2.5 msk risvinäger
2 krm socker
1-3 tsk chiliolja (alt. t.ex. rapsolja och chiliflakes)
1 msk färskriven ingefära
2 tsk färskriven vitlök

Dumplings
Ta fram dumplingdegen från frysen och låt tina nästan helt.

Lägg kålen i en skål och bland med hälften av saltet. Låt stå i ca en kvart så att saltet drar vätskan ur kålen. Krama kålen med händerna för att pressa ur mer vatten, gärna i en sil och torka sedan med hushållspapper eller handduk. Det ska vara ca 2dl kål kvar när vätskan är borta.

Lägg kålen i en skål tillsammans med salladslök, ingefära och fläskfärsen. Använd en trägaffel och rör ihop ordentligt.

Blanda resten av saltet, peppar, kycklingbuljong, soja, Shaoxing, raps- och sesamolja i en liten skål och häll sedan ner i kålblandningen. Rör ihop blandningen till en tjock smet.
Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Lägg ut bakplåtspapper på några plåtar.

För att göra en dumpling:
Lägg ett degark i handen och knappt en matsked av fyllningen lite ovanför mitten på arket. Vik ihop kanterna och se till att de fäster ordentligt. Vill de inte sitta ihop så fukta kanten lite lätt med vatten så blir degen lite klistrig och fäster bättre. Det är viktigt att de är ordentligt ihopvikta så att det inte läcker in vatten (eller ut fyllning) så att smakerna försvinner under kokningen.

Lägg de färdigvikta dumplingsen på bakplåtspapper och täck med en handduk så att de inte torkar.
De färdiga dumplingsen går bra att täcka med plastfolie och förvara i kylen i flera timmar.

Fyll en stor kastrull till hälften med vatten och koka upp. Lägg försiktigt ner dumplingsen (ca 10 åt gången beroende på storlek på kastrullen) i vattnet. Låt vattnet småkoka men inte stormkoka. Peta runt dumplingsen med en gaffel eller liknande så att de inte klibbar ihop. De behöver koka i cirka 8 minuter, när de är klara flyter de upp till ytan, är glansiga och lite puffiga. Ta upp med en hålslev och servera. Kokar du dem i omgångar kan du lägga ner alla dumplingsen i det varma vattnet igen precis innan servering så att de blir ordentligt varma igen.

Dipsås
Rör ihop soja, risvinäger och socker i en skål till sockret löst sig. Smaka av och tillsätt valfri mängd chiliolja beroende på hur stark du vill ha såsen. Rör ner vitlök och ingefära precis innan servering.


Donuts








RSS